torsdag 8 mars 2018

Skolrådsprotokoll

Skolråd 180228 
Närvarande: Anna Dahlsröm rektor 4-9, Christina Turesson rektor f-3, Fritids Södra skolan samt Fågelsta skola, Jill Eriksson f-3, Jenny Axelsson f-3, Lena Kjellberg fritids, Marica Petersson 4-6, Louise Lindholm 4-6, Brittmarie Liden 7-9, Karin Palm 5b, Anna Wolving 5a, Kajsa Moldovani 2a + 5a, Emilie Blixt Rosenlund 1a + 5a, Niclas Forslund 1b + 3b, Erik Wallin FC, Anna Törnström 9b, Karin Andersson 3a + 5a, Tanja Mårtensson Toljusic FC + 5b, Jessica Wedén 4b, Maria Nordén 2, Katarina Werner 5b + 9b 
Kommunens kostpolicy: Anna läser upp en information som Kristina Stenvall (verksamhetschef) och Margareta af Trolle (kostchef) har författat.  
Elevråd/Klassråd efterfrågas av föräldrar. Skolan har kontinuerligt elevråd på samtliga stadier, men klassråd under strukturerade former är det lite sämre med i vissa årskurser. Däremot förekommer diskussioner med elever löpande varje vecka dels på mentorstid men även under annan lektionstid. Frågan lyfts av föräldrar att vissa barn upplever att vuxna inte lyssnar på dem vilket skulle kunna avhjälpas om klassråd fanns som ett fast inslag på schemat. 
Likabehandlingsplan: Södra skolan består av två skolenheter, f-3 + fritids samt 4-9, därför är vi skyldiga att ha två Likabehandlingsplaner. Anna berättar om skolans Trygghetsteam som arbetar för hela skolan och där personal finns representerad från alla stadier. Dessutom har vi stödkamrater i år 6-9. Trygghetsteamet och stödkamrater sammankallas av Stefan Ljunggren som är elevsamordnare. 
Vi går igenom Likabehandlingsplanen. Önskan från föräldrar finns att Likabehandlingsplanen ska vara ett ännu mer levande dokument och att man ska kunna följa det arbete som görs på skolan via denna. Vi diskuterar bland annat rasterna och tryggheten. Skolan har minst tre rastvakter ute som är placerade på olika områden på skolgården, med anpassning till var eleverna befinner sig. Trots detta är fotbollsplanen ett område där mycket osämja kan uppstå. Personalen är medvetna om detta och arbetar ständigt med att hitta bra lösningar. Dessutom kom det upp att det förekommer skadegörelse bland cykelställen på skolgården, vilket inte all personal kände till. Vi får bli ännu bättre på att hålla uppsikt även där och prata med barnen/eleverna både hemma och i skolan, om vikten av att låta andra människors tillhörigheter vara. 
Frånvaroanmälan: Det är önskvärt att vårdnadhavare till barn på 4-9 frånvaroanmäler sitt barn i Dexter. Frånvaroanmälan via telefon fungerar fortfarande för samtliga elever. Det är oerhört viktigt att ni anmäler VARJE DAG som barnet inte kommer till skolan! 
Elevenkäter år 5 & 9: Anna presenterar resultatet av elevenkäter som gjorts i år 5 och år 9. Dessa ligger sedan till grund för vidare utvärdering och samtal på skolan.  
Upprustning av skolan, framför allt på högstadiet. Frågan kom från en förälder om eventuellt inköp av persienner. Anna berättar att det var budgeterat till hösten 2017 att köpa persienner till högstadiet men att flera andra skolor låg på minus i budgeten vilket Södra fick hjälpa till och täcka upp för. Renovering av själva lokalerna ligger inte på rektors bord att besluta om men de framför såklart en önskan om att våra lokaler behöver en upprustning. 
Rektorstjänster på Södra: Vi hälsar Christina Turesson välkommen som ny rektor på Södra skolan för fritids, f-3 och Fågelsta skola. Hon började sin tjänst hos oss under sportlovet! Anna Dahlström har tyvärr sagt upp sig och jobbar på skolan fram till påsklovet. Annelie Ekman Persson kommer som tillförordnad rektor fram till sommarlovet. Dessutom kommer Britt Nygren finnas kvar på skolan som rektorsstöd på 60% fram till sommaren. Rekrytering av ny rektor till 4-9 har påbörjats! 

 /Marica Petersson