torsdag 15 mars 2018

Löss

Hej på er!
Det kan vara bra för er att veta att skolan har fått oinbjudna gäster i form av löss. Det är viktigt att vi ALLA hjälps åt att försöka jaga iväg dem därför ber vi er att ta del av informationen nedan och titta igenom era barns hår.
 Bildresultat för barn med löss tecknad bild




8.1.2 Informations brev 1 till vårdnadshavare angående löss i skolan

Huvudlöss – viktig information till elever och vårdnadshavare om att det finns löss i klassen

 Just nu finns huvudlöss bland elever i klassen. Ju tidigare man hittar löss desto mindre spridning får man i skolan. Därför är det viktigt att alla elever i klassen luskammas under de närmaste veckorna minst 1gång/vecka. Om barnet har löss så börjar det ofta inte klia förrän efter en vecka, barnen kan också vara helt symtomfria.

Lusäggen klistras fast vid hårstråna nära hårbotten, efter en vecka kläcks de till nya löss. Ägg som sitter längre ut på hårstråna talar för en äldre smitta och dessa ägg är troligen kläckta eller döda. Huvudlusen sprids från person till person nästan bara genom direkt kontakt hår mot hår när två huvuden är tätt ihop. Löss kan alltså spridas barn emellan men även mellan barn och vuxna och därmed kan vuxna fungera som reservoarer för löss om man inte är noggrann med att även kamma de vuxna.

En lus utanför hårbotten lever högst ett till två dygn. Sanering av sängkläder och leksaker behövs inte. Det är dock inte helt uteslutet att kammar och hårborstar som använts under de senaste timmarna av någon med löss kan överföra smitta. Huvudlusen trivs bara på männi-skan, man blir inte smittad av djur.

Behandling

1. Luskamma för att hitta löss och kontrollera behandlingsresultat. Kamningen underlättas med balsam i håret.

 2. Lusmedel för att avdöda löss. De preparat som i första hand rekommenderas för behandling av löss är så kallade medicintekniska och har i regel en kvävande effekt på lössen. Använd de receptfria preparat som Apotekspersonalen rekommenderar.Följ noggrant den information som följer med luspreparatet. Oftast rekommenderas två behandlings-omgångar.

 Barn kan gå till skolan direkt efter första behandlingen.


Om löss finns hos någon i familjen skall även de andra familjemedlemmarna undersökas en gång per vecka genom kamning de närmaste veckorna. Använd luskam för att hitta eventuella löss. Endast personer med levande löss och ägg nära hårbotten skall behandlas. Om flera i en familj visar sig ha löss skall alla behandlas samtidigt.


Använda kammar, borstar och mössor kan rengöras eller frysas i två dygn.

Kontrollera med kamning dagen efter behandling för att se om den haft effekt.

 Om behandlingen misslyckas, kontakta skolsköterskan för råd.

                            


Skolsköterska Ewa Sandström                    Tfn 070-5600190

Bildresultat för barn med löss tecknad bild