torsdag 29 mars 2018

Påsklov v. 14

Vi hoppas ni får ett skönt påsklov!


torsdag 22 mars 2018

Storstädning!

På påsklovet vill städ göra en storstädning i våra hallar och ber därför er om hjälp med att tömma barnens hyllor och krokar! Ta gärna en titt i torkskåpen och vid de kvarglömda kläderna vid matsalen också!
Städ tackar på förhand😊

Relaterad bild

Veckoplanering vecka 13

FÖRSKOLEKLASS A
Måndag:  Idrott, Veckans bokstav, Sifferlek, Lekstund
Tisdag:     Språklek -ljud, Mattelek- bred/smal, lång/kort
Onsdag:    Språktimmen, Tema Naturvetenskap- mönster
Torsdag:   Påskdag med pyssel och tipspromenad med hela F3
Fredag:     Lov

FÖRSKOLEKLASS B
Måndag:  Idrott, Veckans bokstav, Sifferlek, Lekstund
Tisdag:     Mattelek- bred/smal, lång/kort, Språktimmen
Onsdag:    Tema Naturvetenskap- mönster, Språklek- ljud
Torsdag:    Påskdag med pyssel och tipspromenad med hela F3
Fredag:     Lov

FÖRSKOLEKLASS C
Måndag:  Idrott, Veckans bokstav, Språklek, Lekstund
Tisdag:    Språktimmen, Sifferlek
Onsdag:    Tema Naturvetenskap- mönster, Mattelek-  bred/smal, lång/tjock
Torsdag:    Påskdag med pyssel och tipspromenad med hela F3
Fredag:     Lov

Bildresultat för påsk tecknade bilder






torsdag 15 mars 2018

Löss

Hej på er!
Det kan vara bra för er att veta att skolan har fått oinbjudna gäster i form av löss. Det är viktigt att vi ALLA hjälps åt att försöka jaga iväg dem därför ber vi er att ta del av informationen nedan och titta igenom era barns hår.
 Bildresultat för barn med löss tecknad bild




8.1.2 Informations brev 1 till vårdnadshavare angående löss i skolan

Huvudlöss – viktig information till elever och vårdnadshavare om att det finns löss i klassen

 Just nu finns huvudlöss bland elever i klassen. Ju tidigare man hittar löss desto mindre spridning får man i skolan. Därför är det viktigt att alla elever i klassen luskammas under de närmaste veckorna minst 1gång/vecka. Om barnet har löss så börjar det ofta inte klia förrän efter en vecka, barnen kan också vara helt symtomfria.

Lusäggen klistras fast vid hårstråna nära hårbotten, efter en vecka kläcks de till nya löss. Ägg som sitter längre ut på hårstråna talar för en äldre smitta och dessa ägg är troligen kläckta eller döda. Huvudlusen sprids från person till person nästan bara genom direkt kontakt hår mot hår när två huvuden är tätt ihop. Löss kan alltså spridas barn emellan men även mellan barn och vuxna och därmed kan vuxna fungera som reservoarer för löss om man inte är noggrann med att även kamma de vuxna.

En lus utanför hårbotten lever högst ett till två dygn. Sanering av sängkläder och leksaker behövs inte. Det är dock inte helt uteslutet att kammar och hårborstar som använts under de senaste timmarna av någon med löss kan överföra smitta. Huvudlusen trivs bara på männi-skan, man blir inte smittad av djur.

Behandling

1. Luskamma för att hitta löss och kontrollera behandlingsresultat. Kamningen underlättas med balsam i håret.

 2. Lusmedel för att avdöda löss. De preparat som i första hand rekommenderas för behandling av löss är så kallade medicintekniska och har i regel en kvävande effekt på lössen. Använd de receptfria preparat som Apotekspersonalen rekommenderar.Följ noggrant den information som följer med luspreparatet. Oftast rekommenderas två behandlings-omgångar.

 Barn kan gå till skolan direkt efter första behandlingen.


Om löss finns hos någon i familjen skall även de andra familjemedlemmarna undersökas en gång per vecka genom kamning de närmaste veckorna. Använd luskam för att hitta eventuella löss. Endast personer med levande löss och ägg nära hårbotten skall behandlas. Om flera i en familj visar sig ha löss skall alla behandlas samtidigt.


Använda kammar, borstar och mössor kan rengöras eller frysas i två dygn.

Kontrollera med kamning dagen efter behandling för att se om den haft effekt.

 Om behandlingen misslyckas, kontakta skolsköterskan för råd.

                            


Skolsköterska Ewa Sandström                    Tfn 070-5600190

Bildresultat för barn med löss tecknad bild

Rocka Sockorna 21 mars



"Ta på dig en rutig och en skär eller kanske en med frukt och en med bär – och rocka sockorna med oss den 21/3, på Världsdagen för Downs syndrom. På så sätt hyllar du olikheter och slår ett slag för alla människors lika värde och rättigheter"

Vi vill självklart vara med och uppmärksamma den här dagen så låt gärna barnen ta på olika strumpor den här dagen!

Veckoplanering v.12

FÖRSKOLEKLASS A
Måndag:  Idrott, Mattepärla, Veckans bokstav, Mattelek, Lekstund
Tisdag:     Språklek -ljud, Språktimmen
Onsdag:    Skapande - Rocka sockorna, Biblioteket, Hemliga stolen
Torsdag:   Skogen, Året runt boken
Fredag:     Sifferlek, Hemliga stolen, Lekstund, Massage

FÖRSKOLEKLASS B
Måndag:  Idrott, Mattepärla, Veckans bokstav, Språktimmen, Lekstund
Tisdag:     Mattelek, Språklek -ljud
Onsdag:    Biblioteket, Hemliga stolen, Skapande - Rocka sockorna
Torsdag:   Skogen, Året runt boken
Fredag:     Sifferlek, Lekstund, Massage

FÖRSKOLEKLASS C
Måndag:  Idrott, Mattepärla, Veckans bokstav, Lekstund
Tisdag:    Språktimmen, Språklek -ljud
Onsdag:    Mattelek, Biblioteket, Skapande - Rocka sockorna
Torsdag:   Skogen, Året runt boken
Fredag:     Sifferlek, Hemliga stolen, Lekstund, Massage



Bildresultat för rocka sockorna




torsdag 8 mars 2018

Veckoplanering v. 11

FÖRSKOLEKLASS A
Måndag:  Veckans bokstav, Vi går till en lekpark med FB och FC, Språktimmen, Lekstund
Tisdag:     Språklek -ljud, Skapande -vi pärlar kycklingar, Lekstund
Onsdag:    Studiedag
Torsdag:   Mattelek, Skapande forts, Lekstund
Fredag:     Sifferlek, Hemliga stolen, Röris och massage

FÖRSKOLEKLASS B
Måndag:  Veckans bokstav, Vi går till en lekpark med FA och FC, Språklek, Lekstund
Tisdag:     Mattelek, Skapande -vi pärlar kycklingar, Lekstund
Onsdag:    Studiedag
Torsdag:   Språktimmen, Skapande forts, Lekstund
Fredag:     Sifferlek, Hemliga stolen, Röris och massage

FÖRSKOLEKLASS C
Måndag:  Veckans bokstav, Vi går till en lekpark med FA och FB, Mattelek, Lekstund
Tisdag:    Språktimmen, Skapande -vi pärlar kycklingar, Lekstund
Onsdag:    Studiedag
Torsdag:   Språklek -ljud, Skapande forts, Lekstund
Fredag:     Sifferlek, Hemliga stolen, Röris och massage



Skolrådsprotokoll

Skolråd 180228 
Närvarande: Anna Dahlsröm rektor 4-9, Christina Turesson rektor f-3, Fritids Södra skolan samt Fågelsta skola, Jill Eriksson f-3, Jenny Axelsson f-3, Lena Kjellberg fritids, Marica Petersson 4-6, Louise Lindholm 4-6, Brittmarie Liden 7-9, Karin Palm 5b, Anna Wolving 5a, Kajsa Moldovani 2a + 5a, Emilie Blixt Rosenlund 1a + 5a, Niclas Forslund 1b + 3b, Erik Wallin FC, Anna Törnström 9b, Karin Andersson 3a + 5a, Tanja Mårtensson Toljusic FC + 5b, Jessica Wedén 4b, Maria Nordén 2, Katarina Werner 5b + 9b 
Kommunens kostpolicy: Anna läser upp en information som Kristina Stenvall (verksamhetschef) och Margareta af Trolle (kostchef) har författat.  
Elevråd/Klassråd efterfrågas av föräldrar. Skolan har kontinuerligt elevråd på samtliga stadier, men klassråd under strukturerade former är det lite sämre med i vissa årskurser. Däremot förekommer diskussioner med elever löpande varje vecka dels på mentorstid men även under annan lektionstid. Frågan lyfts av föräldrar att vissa barn upplever att vuxna inte lyssnar på dem vilket skulle kunna avhjälpas om klassråd fanns som ett fast inslag på schemat. 
Likabehandlingsplan: Södra skolan består av två skolenheter, f-3 + fritids samt 4-9, därför är vi skyldiga att ha två Likabehandlingsplaner. Anna berättar om skolans Trygghetsteam som arbetar för hela skolan och där personal finns representerad från alla stadier. Dessutom har vi stödkamrater i år 6-9. Trygghetsteamet och stödkamrater sammankallas av Stefan Ljunggren som är elevsamordnare. 
Vi går igenom Likabehandlingsplanen. Önskan från föräldrar finns att Likabehandlingsplanen ska vara ett ännu mer levande dokument och att man ska kunna följa det arbete som görs på skolan via denna. Vi diskuterar bland annat rasterna och tryggheten. Skolan har minst tre rastvakter ute som är placerade på olika områden på skolgården, med anpassning till var eleverna befinner sig. Trots detta är fotbollsplanen ett område där mycket osämja kan uppstå. Personalen är medvetna om detta och arbetar ständigt med att hitta bra lösningar. Dessutom kom det upp att det förekommer skadegörelse bland cykelställen på skolgården, vilket inte all personal kände till. Vi får bli ännu bättre på att hålla uppsikt även där och prata med barnen/eleverna både hemma och i skolan, om vikten av att låta andra människors tillhörigheter vara. 
Frånvaroanmälan: Det är önskvärt att vårdnadhavare till barn på 4-9 frånvaroanmäler sitt barn i Dexter. Frånvaroanmälan via telefon fungerar fortfarande för samtliga elever. Det är oerhört viktigt att ni anmäler VARJE DAG som barnet inte kommer till skolan! 
Elevenkäter år 5 & 9: Anna presenterar resultatet av elevenkäter som gjorts i år 5 och år 9. Dessa ligger sedan till grund för vidare utvärdering och samtal på skolan.  
Upprustning av skolan, framför allt på högstadiet. Frågan kom från en förälder om eventuellt inköp av persienner. Anna berättar att det var budgeterat till hösten 2017 att köpa persienner till högstadiet men att flera andra skolor låg på minus i budgeten vilket Södra fick hjälpa till och täcka upp för. Renovering av själva lokalerna ligger inte på rektors bord att besluta om men de framför såklart en önskan om att våra lokaler behöver en upprustning. 
Rektorstjänster på Södra: Vi hälsar Christina Turesson välkommen som ny rektor på Södra skolan för fritids, f-3 och Fågelsta skola. Hon började sin tjänst hos oss under sportlovet! Anna Dahlström har tyvärr sagt upp sig och jobbar på skolan fram till påsklovet. Annelie Ekman Persson kommer som tillförordnad rektor fram till sommarlovet. Dessutom kommer Britt Nygren finnas kvar på skolan som rektorsstöd på 60% fram till sommaren. Rekrytering av ny rektor till 4-9 har påbörjats! 

 /Marica Petersson   

torsdag 1 mars 2018

Ingen idrott 5/3 och 12/3

På måndag förmiddag vecka 10 och 11 är fritidspersonalen på utbildning och därför blir det ingen idrott de veckorna.

Veckoplanering vecka 10

FÖRSKOLEKLASS A

Måndag:  Veckans bokstav, Tema kommunikation -dockteater, Sifferlek, Lekstund
Tisdag:     Språklek -ljud, tema kommunikation -dockteater
Onsdag:    Språktimmen, Bibliotek, Hemliga stolen
Torsdag:   Mattelek, Tema kommunikation -dockteater
Fredag:     Tema kommunikation -vi spelar upp våra dockteatrar, Lekstund

FÖRSKOLEKLASS B
Måndag:  Veckans bokstav, Tema kommunikation -dockteater, Sifferlek, Lekstund
Tisdag:     Mattelek, Tema kommunikation -dockteater
Onsdag:    Bibliotek, Hemliga stolen, Språklek -ljud
Torsdag:   Språktimmen, Tema kommunikation -dockteater
Fredag:     Tema kommunikation -vi spelar upp våra dockteatrar, Lekstund

FÖRSKOLEKLASS C
Måndag:  Veckans bokstav, Tema kommunikation -dockteater, Sifferlek, Lekstund
Tisdag:    Språktimmen, Tema kommunikation -dockteater
Onsdag:    Hemliga stolen, Bibliotek, Mattelek
Torsdag:   Språklek -ljud, Tema kommunikation -dockteater
Fredag:     Tema kommunikation -vi spelar upp våra dockteatrar, Lekstund



 Image result for dockteater tecknade bilder







Studiedag 14/3

Related imageOnsdagen den 14/3 är det studiedag. Fritids är öppet som vanligt, men kom ihåg att meddela fritidspersonalen om ditt barn har sina vanliga tider eller blir ledigt den här dagen!