måndag 18 december 2017

Information från rektor

Information till vårdnadshavare med elever i F-6 Södra skolan

Med anledning av reaktioner från föräldrar på sociala medier när det gäller medtagande av matsäck vid till exempel friluftsdagar vill vi gå ut med information.

Enligt skollagen ska skolan huvudsakligen vara avgiftsfri. Det får finnas enstaka inslag av obetydliga kostnader för eleverna till exempel en färdbiljett eller en entréavgift till ett museum. I samband med skolresor och liknande aktiviteter kan också en liten avgift förekomma men måste vara frivillig.

Motala kommun har en kostpolicy där man nu uppmärksammat det ökade intaget av socker vilket kan öka risken för bland annat övervikt och fetma, men också för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet.

I kostpolicyn står bland annat:
-       Förskola, skola och fritidshem ska inte tillhandahålla sötade produkter utöver vad som normalt ingår i matsedeln, utan göra det lätt för barn och elever att göra hälsosamma val.
-       Vid firande av allmänna större högtider, lucia/jul och skolavslutning/midsommar, dvs 2 ggr/år, kan sötad produkt förekomma som en del i en tradition.

Vi har full förståelse för att ni som föräldrar kan ha synpunkter på att det är ni som föräldrar som bestämmer vad era barn får äta eller inte. Eleverna brukar också tycka att det är roligt att ha med sig en matsäck. Vad som är tillåtet i en familj är inte tillåtet i en annan.
Med tanke på avgiftsfri skola enligt skollagen och kommunens kostpolicy diskuterar vi nu om vi istället ska erbjuda matsäck från skolan istället. Innan vi tar några beslut vill vi gärna diskutera med er föräldrar på nästa skolråd.

Om ni har synpunkter runt medhavd matsäck så hör gärna av er till berörd personal eller rektor. Bättre att dialogen förs med skolan istället för på sociala medier!


Vänliga hälsningar

Anna Dahlström, rektor

Britt Nygren, rektorsstöd Södra skolan