torsdag 31 augusti 2017

Månadsbrev augusti





Det här är det första månadsbrevet från oss. I slutet av varje månad kommer lägga upp ett nytt brev där vi kort berättar vad vi sysslat med under den gångna månaden. Vi vet att barnen ibland tycker att det är ”jobbigt” att berätta hemma vad de gjort hela dagarna och att ni där hemma är nyfikna på vad vi gör i skolan.

Bildresultat för äppelträd tecknade bilder

De första veckorna i förskoleklassen är avklarade och det har varit fullspäckade dagar! Det är mycket nytt för barnen att ta in och lära sig och många nya ansikten att lära känna, men de fixar det galant! Barnen finner sig till rätta allt mer för varje dag.

Den första tiden i förskoleklassen ägnar vi mycket åt att lära känna varandra.  Det betyder att det blir mycket lek tillsammans. Barnen har också berättat så fint om sina sommarminnen.

Passar också på att berätta för er att Johanna Ring som jobbar på fritids är tillsammans med oss en del under dagarna.

Vi började läsåret med en liten uppstartsträff på våra respektive avdelningar. Då träffades alla barn och vuxna på varje avdelning för att sjunga tillsammans och lära känna varandra lite grann.
Det svängde också rejält när vi fick lyssna till sång och musik av Kulturskolan när de var här och spelade för oss i matsalen!

 Man skulle lätt kunna tro att det är allt vi hunnit med, men vi har faktiskt startat upp några olika arbeten också.

Skrivlek
I Skrivleken tränar barnen sin finmotorik i en egen bok. Den kommer vi att arbeta kontinuerligt med under terminen.
                                                                                                                     
Skapand
Barnen har berättat och ritat om vad de tycker om att göra. De har också målat och klippt ut fina luftballonger. Mycket av skapandet vi jobbar med i början av förskoleklassen handlar om att klippa och färglägga. Det är mycket bra finmotoriskträning.
Bildresultat för sax tecknade bilder
Skogen och Året runt boken
Vi kommer att gå till skogen varje månad för att titta på hur naturen förändras under året. Den här gången gick vi gemensamt vår promenad och fyllde tillsammans i det protokoll vi kommer att arbeta med. Efter promenaden blev det tid för lek i skogen.
Tillbaka i skolan fick barnen rita det de sett i Året runt boken.

Boken om mig
Boken om mig kommer vi att jobba med under hela året. Boken fylls med barnens tankar om sig själva. Spara boken och ta fram när barnen blir äldre. Det kan vara roligt att läsa vad man hade för tankar när man var sex år! Den här veckan har de ritat ett självporträtt till bokens framsida.
Bildresultat för barnansikten tecknade bilder
Idrott
Alla barn från de tre förskoleklasserna har blivit indelade i två grupper, grupp 1 och 2. De kommer att ha idrott på olika tider beroende på vilken grupp de är med i. De barn som är med i grupp 1 samlas alltid ute på gården där Benny och Julia möter upp dem. Båda grupperna har idrott på måndagar. Det första tillfället på idrotten fick barnen bekanta sig med omklädningsrum och idrottssal tillsammans med Benny och Julia. De hann också leka några lekar.
Bildresultat för idrott tecknade bilder

Veckoplanering vecka 36

FÖRSKOLEKLASS A
Måndag:  Idrott, Bygglek, Veckans bokstav, Lekstund
Tisdag:    Språklek, Skapande
Onsdag:   Boken om mig, Lekstund
Torsdag   S.T.A.R.K, Skrivlek
Fredag     Mattelek, Lekstund, Massage

FÖRSKOLEKLASS B
Måndag:  Idrott, Bygglek, Veckans bokstav, Lekstund
Tisdag:    Språklek, Skapande
Onsdag:   Mattelek, Lekstund
Torsdag   S.T.A.R.K, Skrivlek
Fredag     Boken om mig, Lekstund, massage



FÖRSKOLEKLASS C
Måndag:  Idrott, Bygglek, Veckans bokstav, Lekstund
Tisdag:    Mattelek, Skapande
Onsdag:   Språklek, Lekstund
Torsdag   S.T.A.R.K, Skrivlek
Fredag     Boken om mig, Lekstund, massage